Gas zal in de toekomst verdwijnen als energiebron voor woningen door de hoge CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot is namelijk veel hoger dan elektriciteit. Daarom worden warmtepompen nog altijd aangeraden en zeker voor nieuwbouw woningen. De bodemwarmtepompen zijn de zuinigste en hebben het hoogste rendement.

Wat met het plaatsen van PV-panelen ?

PV –panelen zijn op vandaag en zelfs met een digitale meter nog altijd interessant om te plaatsen. Echter moeten we met een aantal zaken rekening houden :

  • Je mag niet meer het totaal elektriciteitsverbruik in rekening brengen om de PV-installatie te dimensioneren.
  • Je moet er voor zorgen dat je zoveel als mogelijk de geproduceerde stroom kunt consumeren
  • Voor een toestel zoals een wasmachine, vaatwasser, … is het nu interessant om deze overdag te laten werken en niet ’s avond of in het weekend zoals we gewoon waren met de tweevoudige meter
  • Indien je jaarverbruik voor een nieuwbouw bijvoorbeeld 6000 kWh (voor verwarming en andere toepassingen samen) plaats je best een PV-installatie van rond de 3000 kW of kleiner. Deze dimensionering is voldoende om het dagverbruik te compenseren. De andere 3000 kWh wordt dan aangekocht bij een energieleverancier. We volgen een aantal woningen op in de Vloei en deze hebben slechts een verbruik van 4000 kWh/jaar. Een klassieke woning zit al vlug aan 3500 kWh/jaar elektriciteit en 23000 kWh gas/jaar. Dit is en blijft nog altijd een forse besparing.
  • Echter is elektriciteit nog steeds duurder dan gas. Als we een kleine berekening maken komt een huis met een warmtepomp op een 1200 euro per jaar terwijl een klassieke woning vlug aan 2200 euro per jaar komt. Op de energiemarkt merken we de laatste dagen nog een stijging van de gasprijs. Het verschil zal wellicht in de toekomst nog groter worden.

Het plaatsen van PV-panelen en een warmtepomp zorgt er ook voor dat de woning sneller de EPB-norm haalt.