De Nacht van de Duisternis, een jaarlijks initiatief van Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS), gaat dit jaar door op zaterdag 12 oktober. ‘s Avonds doven verschillende gemeenten de openbare verlichting en kunnen de inwoners proeven van onvermoede rust en gezelligheid in een donkere nacht.

Ook in Ieper worden heel wat lichten gedoofd. Vanuit het Bezoekerscentrum De Palingbeek wordt een verrassende avondexcursie georganiseerd binnen het unieke, en voor deze gelegenheid werkelijk pikdonkere provinciedomein.

 Minder licht, meer welzijn

In Vlaanderen wordt er vaak te veel en verkeerd verlicht. Nog steeds wordt verlichting nodeloos de hemel in gestraald. Op Europees niveau zijn we koploper in de openbare verlichting. Geen titel om fier op zijn, we kunnen best met minder zonder aan veiligheid en comfort in te boeten. Een te fel verlichte nacht betekent trouwens een enorme verspilling van energie en dus ook van geld.

Bovendien verstoort te veel licht het natuurlijke ritme van dag en nacht, met mogelijke problemen bij mensen (slaapgebrek, nervositeit) en serieuze stoornissen in het bioritme bij planten en dieren als gevolg. Gelukkig wordt het probleem steeds beter onderkend en volgen er gepaste maatregelen. Met de blijvende aangroei van woonwijken, winkelcentra en industrieterreinen verdient dit verscherpte aandacht.

 Ook dit jaar werkt de stad Ieper mee aan dit initiatief om mensen bewuster te laten omgaan met verlichting. Op vraag van de stad zal Eandis drie avonden naeen (11, 12 en 13 oktober) het licht doven in haar zuidelijke, bosrijke regio. Zo kan er op zaterdag 12 oktober een unieke belevingsavond worden georganiseerd in de meest duistere zone van de stad: het Palingbeekdomein en omgeving, waar ook Volkssterrenwacht Astrolab Iris zich heeft genesteld.

 Welkom op de “Nacht van de Palingbeek”

Op deze pikdonkere avond worden stilte, sterren en nevels je bondgenoot. Je hoort geluiden die enkel in het duister weerklinken: regendruppels, waaiende takken, het gesnuffel en gesnuif van de egel, de roep van een uil. Bovendien wordt zich oriënteren in het duister best spannend: alle zintuigen staan op scherp, de intuïtie werkt volop.

Deelnemers vertrekken Individueel of in klein gezelschap vanuit het bezoekerscentrum De Palingbeek voor deze ongewone, ook leerrijke avondzoektocht.

 Praktisch

– afspraak in het Bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaarstraat 7, te Zillebeke. Ruime parking en fietstalling

– Vrije start tussen 17u30 en 21u30 voor een tocht van ongeveer 2 uur.

– Meebrengen: zaklamp, kompas, stift, lat, stevig schoeisel, warme kledij. Onderweg wacht een warme opkikker.

– Deelnameprijs (drank en pannenkoek inbegrepen): 5€, 3€ voor kinderen tot twaalf jaar.

– Inschrijven tegen 5 oktober via bc.palingbeek@west-vlaanderen.be of 057/230840.

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html