Eén van de laatste nieuwsberichten die wij in 2012 vanuit het Oosten van Congo te zien kregen in het journaal was de getuigenis van een vrouw die terwijl ze op haar velden aan het werken was, aangevallen werd door leden van een rebellenbeweging. Zo kon kiezen, verkrachting of gedood worden. De vrouw is inmiddels hoogzwanger, en heeft lang getwijfeld of ze het kind wou houden. In hetzelfde nieuwsbericht had de reporter het over een rapport van de VN – vertegenwoordiging in het Oosten van Congo over meer dan 100 gevallen van verkrachting tijdens de laatste acht maand. Hoeveel vrouwen hierbij betrokken waren, werd niet gezegd. Hoeveel gevallen niet werden geregistreerd, daar hebben wij het raden naar. Maar blijkbaar maken zowel het regeringsleger, als de rebellenbewegingen, waaronder M23, gebruik van deze barbaarse praktijk om macht te krijgen, te verwerven en te behouden in de streek.

De streek controleren betekent immers ook controle hebben en houden over de ertsen die er te vinden zijn. Eén van deze ertsen is Coltan, een gegeerd goed bij de grote spelers inzake draadloze communicatie. 80% van de voorraad Coltan op aarde bevindt zich in het oosten van Congo. De controle over het ontginnen en de verkoop van dit en andere ertsen maakt het mogelijk om wapens aan te kopen, macht te verwerven,…

Denis Mukwege, de Congolese gynaecoloog die in 2011 de vredesprijs van de stad Ieper kreeg ontvangt in zijn ziekenhuis heel veel van deze verkrachte vrouwen. Samen met het team van zijn Panzi Ziekenhuis probeert hij hen fysiek, maar evenzeer psychologisch weer gezond te krijgen. Hij vindt het zonde dat hij al zijn tijd moet steken in het herstellen van verminkte vrouwen, in plaats van tijd te kunnen investeren in datgene wat een gynaecoloog hoort te doen, zwangere vrouwen helpen, bijstaan, en hulp bieden bij het baren. Waar hij ook de kans krijgt uit hij zijn ongenoegen en ongeloof over het feit dat de internationale gemeenschap goed weet wat er gebeurt, er op staat te kijken en niks doet. Dat niet iedereen dit weet te waarderen mag blijken uit de moordaanslag die op de dokter is gepleegd in het najaar van vorig jaar. Zelf kon hij ontkomen met zijn gezin, één van zijn medewerkers kwam hierbij om het leven.

De situatie in het Oosten van Congo verbetert dus duidelijk niet. Daarom is het belangrijk dat mensen als dokter Mukwege ondersteund blijven, dat er blijvende aandacht is voor de problematiek van de verkrachting als massavernietigingswapen in het Oosten van Congo.

Coltan is een erts dat gebruikt wordt in alle toestellen voor draadloze communicatie. Het erts kan gerecycleerd worden, maar gebeurt te weinig. Oude, versleten vervangen toestellen worden ergens verloren gelegd, als speelgoed aan de kinderen gegeven, zomaar weggegooid, terwijl ze perfect gerecycleerd kunnen worden en de coltan gerecupereerd kan worden voor hergebruik…

Daarom neemt de dienst vrede en ontwikkeling van de stad het initiatief om niet langer gebruikte of kapotte Laptops, tablets, GSM’s, digitale fototoestellen, plasma-schermen, elektronische videospelletjes, GPS, MP3, MP4, PDA, panelen van videogames, etc… in te zamelen.

Ieper wil haar verantwoordelijkheid nemen als vredesstad om één van de oorzaken van geweld in het Oosten van Congo onder de aandacht te brengen. Ondertussen willen wij het werk van het team van dokter Mukwege dat zich in het Panzi-hospitaal over misbruikte vrouwen ontfermt, helpen financieren. Alle ingezamelde materiaal wordt immers aan een recyclagebedrijf verkocht.

De inzamelactie wordt gelanceerd op 15 januari en loopt tot en met Pasen (31 maart)

Wij roepen dan ook alle inwoners van de stad op om afgedankte GSM’s, kapotte laptops, tablets,… te deponeren in de duidelijk herkenbare fluorescerend roze containers, die zullen worden uitgezet. Hieronder vindt u een overzicht van de plaatsen waar deze containers zullen staan.

Wij roepen alle Ieperse bedrijven en bedrijfsleiders op om na te gaan wat er nog op kantoor ligt, in het magazijn, om zelf initiatief te nemen door het eigen personeel op te roepen defect materiaal binnen te brengen in het bedrijf, andere initiatieven te nemen. Contacteer ons en mogelijks kunnen wij samen iets uitwerken.

Op volgende plaatsen kun je tot eind maart jouw afgedankte materiaal in de “Panzi-container” stoppen:

de inkomhal van het stadhuis,

de inkomhal van de Ieperse sporthal,

de inkomhal van de bibliotheek,

in het JOC,

aan de balie van het Perron.

Daarnaast zullen nog heel gerichte initiatieven genomen worden naar scholen, en bedrijven… meer informatie in Informatief Ieper in de wekelijkse streekkrant…

Nu al weten wij ons verzekerd van de medewerking van het Ieperse Lyceum, waarmee we acties zullen ondernemen.

Meer informatie en contact:

Dienst vrede en ontwikkeling stad Ieper – vrede_ontwikkeling@ieper.be – 057 239 214

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html