De winnaar van de tweede editie van de verkiezing van ‘Duurzaamste gemeente’ van België, georganiseerd op initiatief van Cofely Services, is deze namiddag tijdens een officiële ceremonie in het stadhuis van Brussel bekendgemaakt. De stad Leuven kwam met het project ‘Leuven Klimaatneutraal 2030’ als winnaar uit de bus. De Luikse gemeente Chaudfontaine kreeg een speciale vermelding.

De verkiezing, voor de tweede maal op rij georganiseerd op initiatief van Cofely Services, biedt Belgische gemeenten de mogelijkheid om hun duurzame initiatieven en ervaringen in de kijker te plaatsen. Na het succes van de eerste editie in 2012 werden deze keer 48 projecten voorgesteld. De ingediende dossiers werden door een onafhankelijke jury – academici met expertise in technologische, ecologische, politieke of sociale duurzaamheid – geëvalueerd op basis van kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Om kleine gemeenten niet te benadelen, werd bij de evaluatie van de projecten rekening gehouden met de grootte en de middelen van elke gemeente. De juryleden, onder leiding van Alain Hubert, hadden de moeilijke taak om uit de voorgestelde projecten één enkel project per provincie te selecteren. Vervolgens diende uit deze genomineerden de ‘Duurzaamste gemeente’ van België gekozen te worden. Ieper werd genomineerd met de duurzame wijk “De Vloei”.

Leuven, klimaatneutraal tegen 2030

De prijs gaat naar de stad Leuven dankzij haar project ‘Leuven Klimaatneutraal 2030’, dat in 2011 door het stadsbestuur werd opgestart om de stad tegen 2030 klimaatneutraal te maken.
Juryvoorzitter Alain Hubert verklaart de keuze: “Het project van Leuven trok onze aandacht omdat het innovatief en ambitieus is. Het gaat uit van een brede samenwerking met de bevolking en de verschillende partners van de stad om een goed onderbouwd en breed gedragen plan van aanpak uit te werken. We denken dat het project van Leuven ook heel belangrijk is vanwege zijn impact op de globale economische voetafdruk. Daarom verdient Leuven volgens ons de titel van ‘Duurzaamste gemeente’ van het land.”

Speciale vermelding voor Chaudfontaine

De jury wilde zeker ook de kwaliteit van het project van de Luikse gemeente Chaudfontaine in de verf zetten. Met het project ‘Gemeentelijk netwerk voor zachte mobiliteit’ wil de gemeente een netwerk creëren voor dagelijkse verplaatsingen te voet of met de fiets. Juryvoorzitter Alain Hubert: “Het dossier van Chaudfontaine is zeer origineel en bovendien makkelijk toepasbaar in andere steden en gemeenten. De problematiek rond mobiliteit heeft een grote impact op alle inwoners en we vinden het dan ook heel belangrijk het project te ondersteunen via deze speciale vermelding.”

Meer info over de duurzaamste gemeente vindt u op de website.

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html