Gisterenavond werd voor de eerste keer een terugkomdag georganiseerd voor de opleiding postgraduaat bio-ecologisch bouwen aan het KaHo Sint-Lieven te Gent. De duurzame wijk De Vloei kwam er aan bod in een gastcollege en inspireerde vele studenten. 

Tijdens de avond kwamen de (oud-)studenten Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen, de lesgevers en kandidaat-studenten voor het Postgraduaat Bio-ecologische bouwen en wonen samen. Deze terugkomdag stond in het teken van ‘Leren van elkaar’. Er werd  een platform gecreëerd waar (oud-)studenten vertelden over hoe zij het postgraduaat integreren in hun (professioneel) leven.

Hierbij het programma :

– Welkomstwoord (Peter Thoelen, directeur VIBE vzw)

– Twee jaar na de oprichting van de eerste regiokern van Samenhuizen vzw vertelt Jeroen Gaeremynck wat er in die tijd gerealiseerd is, welke doelen er nog zijn en hoe ze de vorming cohousingprojecten in de regio kan stimuleren. (Jeroen Gaeremynck, voorzitter Samenhuizen Brugge vzw)

– Tim Adams en Renaat van de Putte volgden in hetzelfde jaar het postgraduaat. Er vloeide een mooie samenwerking uit voort. Zij realiseerden in Pamel een bio-ecologische woning die zijzelf “ecolonomisch” noemen. Een geslaagde combinatie van bio-ecologisch en budgettair bouwen. (Tim Adams, aannemer, en Renaat van de Putte, architect)

-Voorstelling van ‘De Duurzame Wijk’ door Hans Cools. Als doel heeft dit pioniersproject het bouwen van een woonwijk die wat duurzaamheid betreft goed scoort op zowel ecologisch, sociaal als economisch vlak. Volgens Hans is De Duurzame Wijk het summum van ecologisch en economisch wonen. (Hans Cools, Product Manager Wall, Wienerberger)

-In augustus 2013 werd de architectenwedstrijd van het Mundo Antwerpen project bekendgemaakt. Met de realisatie van dit gebouw gaat een droom van verschillende vzw’s in vervulling: een gezamenlijke kantoorruimte die bio-ecologisch passief is. Niet minder dan 26 teams deden mee en tot VIBE’s grote plezier, zaten daar ook oud-studenten van het postgraduaat Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen bij. Ken Dupont, Wouter Leenders, Tine Van De Kerckhove en Karin Huppert bundelden hun krachten in een kandidatuurstelling en vertellen over hun ervaringen en de dynamiek van de totstandkoming van deze samenwerking.

– Jo Dierickx maakte een paper rond de vraag hoe en met welke acties je een directie, leerkrachten en leerlingen een mentale switch kan laten maken naar een school die actief het bio-ecologisch leven en bouwen in zijn vaandel draagt. Hij vertelt welke stappen er reeds gezet zijn op dit pad van verandering. (Jo Dierickx, leerkracht deeltijds onderwijs te Dendermonde)

– VIBE vzw gebruik liever dan duurzaam bouwen de term volhoudbaar bouwen en kiest resoluut voor bouwwijzen die verantwoord zijn voor mens en milieu, voor nu en voor later. Wij merken dat steeds meer bouwheren vragen naar geloofwaardige inspanningen en om garanties te bieden aan de markt ‘bio-ecologisch bouwen’. Als antwoord hierop bestaat het VIBE-label. Wanneer je je als professioneel wil onderscheiden in de verwaterde markt van ‘duurzaam’ bouwen, dan is het VIBE-label voor u een onvergelijkbare troef. Dimitri Alderweireldt legt de de erkenningsprocedure en criteria uit. (Dimitri Alderweireldt, communicatie, VIBE vzw) 

Veel deelnemers hadden inspiratie gehaald bij De Vloei en zijn benieuwd naar de realisatie van de duurzame wijk. 

In september wordt er een nieuw postgraduaat bio-ecologisch bouwen georganiseerd in Gent.

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html